Çocuklara Kudüs'ü Nasıl Anlatalım?

Mayıs 12, 2021



Esselâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtuhû. Kudüs hakkında konuşmak için çok eksiğim var ama çocuklarla ilgili aklıma gelen naçizane birkaç fikri yazmak istedim. Önemli olan çocukların anladıkları yolla ve anladıkları biçimde, gelişimsel özelliklerine uygun olarak anlatmak diye düşünüyorum. Sevdirerek anlatılmalı, şiddet içeren fotoğraf ve videolar kesinlikle çocuklara gösterilmemelidir.

Rabbim masum çocuklarımızın âmin dediği dualar hürmetine ümmetin tüm çocuklarını, dünyanın her yerindeki Müslümanları korusun ve birlik nasip etsin. Ayaklarımızı ve kalplerimizi sabit kılsın. Kimsenin zulüm görmediği mutlu bayramlara erişelim inşallah. Dualarınızın arasına beni de katmayı unutmayın, sevgiler.

“Allah’ım! Bizi özgür Kudüs'e, Kudüs'ü özgür ezanlara kavuştur. Ya Rabbi! Zalimleri daha fazla sevindirme, mazlumları daha fazla ağlatma, görünen ve görünmeyen ordularınla mazlumlara katından yardımını gönder.”

Çocuklara Kudüs'ü Nasıl Anlatalım?

Oyunlar

Oyun, çocuk için ihtiyaçtır. Hayatının bir parçası, en doğal ve en etkin öğrenme aracıdır. Çocuk, oyun ile çevresindekileri tanır ve olayları anlamlandırır. En zor kavramları bile oyunla anlaşılabilir kılmak mümkündür. Kudüs fotoğrafları gösterip “Acaba burası neresi? Burası neden önemli olabilir?” gibi sorularla merak uyandırarak sohbet edebilirsiniz. Bloklarla, çeşitli yapı materyalleriyle Kubbet'üs-Sahra’yı inşa edebilir; birlikte maketler, posterler hazırlayıp bunlarla somutlaştırarak oyunlar oynayabilirsiniz.

Hikâyeler

Hikâyeler çocukların dış dünyayı tanımasına, empati kurmasına yardımcı olur. Çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun olmasına dikkat ederek hikâyeler okuyabilirsiniz. Kudüs’teki mekânları, Kudüs için önemli şahsiyetleri ve olayları, Kudüs için neler yapabileceğimizi hikâyelerle anlatabilirsiniz. Farklı hikâye anlatım teknikleri kullanabilirsiniz. Kuklalar, maketler, hikâye önlükleri, hikâye kartları, hikâye küpleri kullanabilirsiniz. Hikâyenin sonunda soracağınız sorularla hem sürecin verimini arttırarak kalıcı öğrenmeler sağlayabilir hem de çocuğun kendini ifade etmesine fırsat verebilirsiniz.

Resimler

Çocuğun kendini ifade etmesinin en iyi yollarından biri resimlerdir. Resimler göründüğünden çok daha fazla anlam içerir. Çocukların olaylar hakkında duygu ve düşüncelerini anlamak, iç dünyalarına yolculuk etmek, sorunları çözmek için kullandıkları yolları görmek için ipuçları verir. Çocuklara Kudüs’ü anlattıktan sonra birlikte resimler çizebilirsiniz.

Kudüs İçin Dua

Rabbimiz Bakara Suresi 186. ayette “(Resûlüm) Kullarım sana beni soracak olurlarsa bilsinler ki ben, şüphesiz onlara çok yakınım. Bana dua edenin duasına icabet ederim.” buyuruyor. Peygamber Efendimiz (sav) “Allah Teâlâ katında duadan daha kıymetli bir şey yoktur.” (Tirmizî, Daavât 1; İbn Mâce, Dua 1) buyuruyor. Bunlara rağmen duanın gücünü hafife alamayız. Özellikle kalbi temiz, dili temiz, kendi temiz çocuklarla ettiğimiz duaları hiç hafife alamayız. Kudüs’ü çocukların yüreğine işledikten sonra birlikte dualar etmeyi unutmayalım. İnşallah onların amin dediği dualar kabul olacak, Kudüs özgürlüğüne kavuşacaktır.

Kudüs İçin Kumbara

Birlikte bir kumbara hazırlayıp para biriktirebilir, belirli zamanlarda kumbaradakileri toplayıp bağış yapabilirsiniz. Kumanya paketi, iftar dağıtımı, hastane yardımı, kardeş aile, camii ve ev restorasyonları, kurban eti dağıtımı, yetimlere destek, çocuklar için bayraklık ve bayram harçlığı gibi çeşitli yardımlarda bulunabilirsiniz. Kudüs Kumbarası projesine destek olabilirsiniz.







You Might Also Like

0 yorum