Ramazan'a Hazırlık

Nisan 08, 2020

     
     


Esselâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtuhû. Muhammed Emin Yıldırım hocanın “Ramazan’a Nasıl Hazırlanalım?” videosundan aldığım notları paylaşıyorum. Rabbim hayırlısıyla Ramazan’a kavuşmayı nasip etsin. Dualarınızın arasına beni de katmayı unutmayın, sevgiler.


Ramazan’a öyle paldır küldür girilmez. Her şeyin bir hazırlığı vardır. Üç aylar dediğimiz Recep, Şaban aslında Ramazan’ın hazırlığıdır. Biz hayatı hızlı bir ritimle yaşadığımız için günlerin kıymetini bilmiyoruz, zaman elimizde eriyip gidiyor. Göz açıp kapayıncaya kadar bakacağız Ramazan’ın başındayız, bir de bakacağız bayramdayız. Onun için ben size bu günleri ihya etme adına on tane şey emanet edeceğim.

Ramazan’a nasıl hazırlanalım?

1.Ciddi bir muhasebe
Buna ihtiyacımız var. Hastalıklarımızı teşhis etmemiz lazım. Her birimizin onlarca bedensel de olsa, manevi de olsa hastalıkları var. Gıybet bir hastalık, haset bir hastalık. Gözlerimizin ayarları bozulmuş, bakmamamız gereken bir sürü şeye bakıyoruz bu bir hastalık, bunun adı göz zinası. İşitmememiz gereken bir sürü şey işitiyoruz, bunun adı kulak zinası. Koklamamamız gereken bir sürü şeyi kokluyoruz, bunun adı burun zinası. Allah Resulü (sav) bunların hepsine karşı bizi uyarıyor. Gelin ciddi bir muhasebe ile hastalıklarımızı ortaya koyalım.

2.Derin bir tövbe
Şimdi sıra tövbede. Günah işleriz, melek değiliz, hatalarımız var, kusurlarımız var. İşledin, düştün, kalktığın zaman pişmanlığı yüreğini sızlatacak derinlikte duyuyor musun mesele bu. Derin bir tövbe bu.

3.Şuurlu bir istiğfar
İstiğfar ediyoruz, “estağfurullah estağfurullah” diyoruz ama ne dediğimizin farkında değiliz. Şuurlu bir biçimde yapmak gerek. Neye istiğfar ediyoruz? Bu istiğfar o tövbenin aslında bir devamı ve günahın izlerini silecek bir cila. Allah Resulü (sav) ben günde yüz defa istiğfar ediyorum diyor. ("Ey insanlar! Allah'a tövbe edip ondan af dileyiniz. Zira ben ona günde yüz defa tövbe ederim." - Müslim, Zikir 42) Biz bunu nasıl yapıyoruz, nasıl anlıyoruz işte onu anlayacağımız şuurlu bir istiğfar.

4.Güzel bir helalleşme
Ne olur, Allah aşkına kendinizi haklı görmekten vazgeçin. Yüzde yüz siz haklı olsanız bile gelin bir helalleşelim, sarılalım, kucaklaşalım, haklarımızı helal edelim birbirimize. Ramazan’a böyle bir besmele ile girelim. Hayatımızda çok acı çektiğimiz insanlar olmuştur. Biz de acı çektirmişizdir, bize de acı çektirilmiş olabilir ama ne olursa olsun o helalleşme bize öyle şeyler kazandırır ki.

5.Bilinçli bir niyet
Niyet hedef koymaktır. Niyet selim bir çizgide işi başlatmaktır. Başladık, devam ettiriyoruz, o devam ettirme adına da azim gösteriyoruz inşallah ama bu manada bilinçli bir niyetle işin gitmesi lazım.

6.Makul bir hedef
Senin Rabbin sana ağır yük yükleyici değildir. Senin Rabbin asla sana ağır bir yük yüklemez. Bu din yaşanmaz bir din değildir, bu din yaşanabilir bir dindir ve bizden yaşanacak şeyler ister. Dolayısıyla kendine bak, makul bir hedef koy. Mesela bu makul bir hedefi koyarken Şaban ayındasın, kaç saatin geçiyor sosyal medyada? Üç saatin, indir onu yarım saate, iki buçuk saati ver Kur’an’a bak neler kazanacaksın. Hayatındaki boşlukları tanzim et. Televizyondan al hayra ver, dedikodudan al hayra ver, sosyal medyadan al hayra ver. Hayırları çoğalt, o zaman göreceksin makul hedef adına bazı şeyleri yapabilirsin. İnanın ciddi bir muhasebe yapalım. Zamansızlık mı bizim imtihanımız, zamanı iyi kullanamamak mı? Eğer zamansızlıksa tamam mazuruz ama değil. Zamansızlık diye bizim bir imtihanımız yok, zamanı iyi kullanamama diye bir imtihanımız var. Makul bir hedef olarak da bizden istenen bu.

7.Sarsılmaz bir istikamet
Başlattın, sonuna kadar devam ettir. Allah Resulü’nün (sav) hayatında Ramazan ilk on gün, ortadaki on gün ve son on gün olarak bölünmüştür. Resulullah (sav) Şaban’da başlayıp ilk on günde yükseliyor, ortadaki on günde biraz daha yükseliyor ve son on günü zirvede yaşıyor. Şimdi biz yirmi yedinci geceden sonra Ramazan bitti muamelesi yapıyoruz. Hanımlar da çabuk çabuk hatimleri bitirip son üç dört gün temizlik yapalım diye düşünüyorlar. Asıl bizim için önemli olan son on gündür. Sonuna kadar Kadir Gecesi’ni arayacağız. Niye son günlerdeki ecirden mahrum olalım? Varsın temizliğin biraz eksik kalsın, sonuna kadar devam et. Son güne kadar Ramazan’ın o heyecanını yaşa. İstikamet derken bize söylenen budur. Bu çerçeveden de bazı şeyleri anlamak durumundayız.

8.Sadık bir dost
Dostsuz olmaz. Yol azık ister, yol zor bir yol. Yorulduğun zaman seni uyaracak, yorulduğun zaman sana heyecan olacak bir dosta ihtiyaç var. O dost da lazım.

9.Vahdet sağlanmış bir hane
Yanıyor, evler yanıyor. Ramazan inanın ki itfaiyedir. Ramazan itfaiyesi de evlerdeki ateşi söndüremezse hangi ateş söndürecek? Vahdeti sağlamanın en önemli yoludur Ramazan. Ne yapıp edip evlerimizde bu vahdeti sağlama adına bir gayret içerisinde olacağız.

10.Sağlam bir sabır
Peki neye sabredeceğiz? İbadetlerin külfetine, günahların cazibesine, imtihanların zorluğuna, eziyetlerin ağırlığına, hayırların istikrarına sabredeceğiz. Bunlar hadislerde söyleniyor unutmayın. Sabredeceğiz ve Allah’ın izniyle kazanacağız. Allah kazananlardan eylesin bizleri.

You Might Also Like

0 yorum